Ecologisch inrichten met verrassende materialen
- Interieurarchitect Kevin Boghmans
- 24 sep 2015
- 3 minuten om te lezen
23 september moest ik vroeg opstaan om een stand op te bouwen voor een beurs samen met mijn collega’s van Projectatelier. Projectatelier is een firma die zich specialiseert in kantoor inrichting. De stand moesten we in 2 uur opbouwen, te starten vanaf 6 uur s’morgens tot 8 uur s’morgens. Op te bouwen in hartje Antwerpen in de Hilton. De dag startte al goed, ik had me namelijk overslapen, gelukkig was ik slechts 10 min later dan voorzien op post in Antwerpen.
Het concept van onze stand was ecologie. Ecologie is een veel gebruikt begrip tegenwoordig dat meer en meer aan belang inwint. Onze grondstoffen geraken helaas stilaan op en de afvalberg die wij als mens aan het creëren zijn, wordt alleen maar groter. De boodschap is dus simpel: een kleinere ecologische voetafdruk achterlaten voor ons nageslacht.
Om het concept ecologie toe te passen in onze stand hebben we gekozen voor het gebruik van verschillende natuurlijke en herbruikbare materialen.
Zo is er ten eerste gebruik gemaakt van gerecupereerde europaletten van 120x80 om de stand op te bouwen. De paletten dienden als geraamte van onze stand. Daarnaast hebben we de paletten ook gebruikt als tafelvoet waarop een topblad uit houten latten werd gelegd.
Over paletten bestaan veel misverstanden. Zo denken nog veel mensen dat ze in aankoop heel duur zijn. Echter voor 17,90 kan je al een nieuwe palet aankopen. Het gebruik van paletten kan heel veelzijdig zijn. Zo kan je een buitenmuur in je tuin aankleden met paletten of tuinmeubels ervan maken.
Wil je weten hoe wij onze constructie ineen gezet hebben van onze stand? Heel simpel: de paletten hebben we verticaal naast en op elkaar gestapeld. In begin vormt dit een zeer onstabiele constructie. Dit hebben we opgelost door er kepers (dit zijn houten balkjes) horizontaal door te schuiven. De kepers hebben we niet geschroefd zodat we die ook in de toekomst kunnen hergebruiken. De hoeken van de 4 paletten
zijn samen gebonden met touw voor extra stevigheid. De tafelvoet bestaat uit 2 paletten die op elkaar worden gestapeld. De kepers vormen het topblad, dit door ze allemaal naast elkaar te leggen en vast te schroeven.
Als tweede ecologisch element is er gebruik gemaakt van mos. Er wordt gebruik gemaakt van echt mos, die zich voedt met de luchtvochigheid die aanwezig is in de ruimte. Een moswand zorgt enerzijds voor kleur. Anderzijds verbetert het de akoestiek in de ruimte omdat het geluidsgolven doorbreekt en absorbeert. In onze stand is het mos bevestigd tegen panelen van 1200 x 600 mm. Cvousplait is de leverancier van dit materiaal. Ook thuis kan dit een leuk element vormen in je ruimte. In de keuken of je bureau kan het een leuk accent zijn.
Om onze stand helemaal gezellig te maken, is de ruimte aangekleed met hertengeweien. Deze keer uiteraard niet herbruikt ;-) De hertengeweien zijn naast een leuk decoratief element ook nog functioneel, zo kunnen ze dienen als kapstok. Dit leuk accessoire komt van HK-living. Zij beschikken over een ruime collectie van leuke elementen onder andere stoelen, lampen en accessoires.
Tot slot zorgen een paar led gloeibollen voor sfeer, samen met een boomstronk en een stoel van Alki, waar de kuip gemaakt is uit suikerriet, vlas en mais met een eik onderstel. Dit allemaal gepresenteerd met een lekker biologisch wijntje.
Na 2 uren zweten en zwoegen waren we heel voldaan met het resultaat. De stand was prachtig en viel op in zijn creativiteit. Wat denken jullie?
Comentarios